Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2013 13:02 - Сивият сектор - бъдеще или минало
Автор: regifirm Категория: Бизнес   
Прочетен: 1193 Коментари: 0 Гласове:
2



Както всички знаем бизнесът от началото на прехода, а и като цяло през 90-те години на миналия век беше цялостно оцветен в сиво. Ако изобщо може да се говори за бизнес в ерата на мутрите и рекета, но това е друга тема. До преди няколко години хората от бизнес средите в България смятаха този период от Българската история за безвъзвратно минало. Лека полека през новото хилядолетие бизнеса започваше да излиза все повече на светло.

Преди няколко години падна и изискването за начален капитал при регистрация на фирма като дружество с ограничена отговорност и това даде нов тласък към "побеляването" на бизнеса. Много хора от малкия бизнес, които до този момент бяха изцяло в сивия сектор, взимайки заплащане изцяло под масата, се решиха да си направят регистрация на ЕООД или да си партнират в ООД със свой колега и така изкараха приходите си наяве.

И всичко вървеше много на добре до преди година две, когато се взе решение да се пълни бюджета с глоби от неизрядни фирми. И наистина беше се създал нов бизнес с търговия с фактури с цел приспадане на ДДС. Идеята действително беше да се спре тази лоша практика на ощетяване на държавата, но никой не съобрази какви тежки последствия това ще има върху икономиката. Започна масово рязане на глави с пълни данъчни ревизии и огромни глоби. Глоби, които повечето фирми неможаха да си позволят да платят и затова просто фалираха. А други просто си продадоха бизнеса със задълженията, които имаха. И така изведнъж беше ударен точно този бизнес, който беше излязъл на светло, а тези които си бяха в сивия сектор потриваха с ръце, защото конкуренцията им лека полека намаляваше и те преуспяваха. Повечето хора, които бяха се решили на стъпката да озаконят сивия си бизнес и да изкарат доходите си на светло, дълбоко съжаляваха.

В действителност всички фирми (а това са много голям процент), които използваха подхода с фалшивите фактури, наистина се бяха провинили, заслепени от възможността да дадат по-голям шанс на бизнеса си за успех. Но пък почти всеки го правеше и тези, които не го правеха щяха да изостанат от конкуренцията си. На всичкото отгоре данъчните се овличаха и глобяваха за всякакви други дреболии. Така беше тотално съсипан средния и малък бизнес.

Ако питате мен най-доброто решение беше да се действа с ниски глоби или предупреждения за солени глоби при повторно провинение, а не директно да се пълни бюджета на всяка цена...

И така към днешна дата хората са все по уплашени. Малко са хората, които са готови да излязат от сивия сектор като си направят регистрация на фирма. И защо да го правят при положение, че процъфтяват в него. Така в момента наблюдаваме как старите времена се връщат и тези 70% сив сектор, за които се говореше само до преди по-малко от 10 години са напът да станат отново реалност.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regifirm
Категория: Бизнес
Прочетен: 70153
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 19
Архив