Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2013 17:24 - Подоходна данъчна декларация
Автор: regifirm Категория: Бизнес   
Прочетен: 6220 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2017 16:54


imageПовечето хора със странични доходи са наясно, че веднага след празниците започва да тече периода, в който трябва да подадат своята годишна данъчна декларация, в която да опишат доходите си през изминалата година за да бъдат обложени с данък. Хората, които са го правили преди сами, знаят какво трябва да се направи, но тези, на които им е за първи път са в пълно неведение по два основни въпроса.

Трябва ли да подавам годишна данъчна декларация?

Тук много хора се затрудняват. Обикновеният човек гледа по телевизията как обявяват сроковете и се чуди дали не е сред хората, които трябва да подадат декларация. Вярно, че те обясняват, но границата понякога е тънка. Един доста обикновен, но смислен пример:

"Георги оправи телевизора на съседката, която му даде да се почерпи 20лв. След 1-2 месеца ремонтира вратата на съседа от долния етаж, защото заяждала. Той му дал 10лв за услугата. И така Георги всеки месец си изкарвал по 20-30лв + някоя бутилка ракия".

И тук се пита: Трябва ли Георги да обяви тези свои доходи в НАП и ако да, защо за бога да го направи при полежение, че тези доходи са меко казано не доказуеми?

Как да го попълня това чудо наречено "Годишна данъчна декларация"?

Тук мога да опиша всичко, но на дали ще измисля, нещо ново. Затова ето обясненията от НАП. Ако това четиво ви се стори... да кажем неприемливо, може да продължите да четете натам моята публикация. Ако и моят разказ ви се струва досаден, може да прескочите и към момента, в който ви пропоръчвам една счетоводна кантора да ви свърши цялата работа :).

Нека сега направим един аналог с един обикновен човечец със занаят:

Дядо Пешо е 50-ти набор и е кварталния ВиК майстор. Той взима тънко и в тази криза целия квартал разчита на него. Но идва момента, в който дядо Пешо трябва да си подаде декларацията и да плати данъка на това, което е изкарал през годината. Той си няма фирма и клиентите му плащат на ръка, пари които не отчита никъде. Няма касов апарат. Дядо Пешо е ходил на училище преди повече от половин век и в тогавашните времена е изкарал едва до 4-ти клас. Занаята го научил с работата. И как сега дядо Пешо да попълни това чудо наречено "Годишна данъчна декларация", от което нищо не разбира и вероятността да направи някоя грешка е много голяма.

Пешо има няколко варианта. Единият е да се мъчи сам да я попълни и да я занесе в НАП. Друг вариант е да намери близък, който трябва да подава за да го направи и за него. Дядо Пешо обаче няма близки, които да подават данъчни декларации, а да го прави сам му се струва като да конструира космически кораб за ТОСС (Туристическа обиколка на слънчевата система).

Въпросният дядо обаче няма представа, че има и трети вариант, който е най-удачен за него. Той просто трябва да потърси някоя счетоводна кантора в района и да говори с тях да му попълнят и подадат данъчната декларация.

Кои счетоводни къщи предлагат тази услуга?
Повечето счетоводни къщи я предлагат и като цяло цената при всички е еднаква. Аз ползвах  услугите на счетоводна къща Гранд Консулт по препоръка на приятел и останах впечатлен от индивидуалния им подход и компетентност. Те са една от най- предпочитаните кантори за счетоводно обслужване в София.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regifirm
Категория: Бизнес
Прочетен: 69989
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 19
Архив