Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2017 12:08 - Регистрация на ЕООД като правна форма
Автор: regifirm Категория: Бизнес   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2017 12:10


 image

Съществуват някои особености при всяка форма на управление, с които всеки, на който му предстои регистрация на фирма е добре да бъде запознат предварително. Обикновено при самата регистрация фирмата извършваща услугата иска предварително да сте наясно какво точно искате да регистрирате.  В много случаи те дават консултации и насоки, но ако сте се запознали предварително с различните форми на управление на бизнес, ще имате повече време да обмислите добре кой е най-добрият вариант във Вашият случай и да вземете съответно правилното решение.

 В случай, че искате да направите регистрация на фирма, на която ще бъдете собственик и не желаете да имате съдружници, алтернативата е да регистрирате ЕТ или ЕООД. Всяка от формите на управление обаче си има свои особености, с които трябва да се запознаете преди да вземете окончателно решение. Най-често предпочитаната правна форма е ЕООД, тъй като има свои преимущества.

ЕООД е капиталово дружество,  при което собственика е един и неговата  отговорност се ограничава до имуществото на самото дружество. Така при евентуален фалит на фирмата не се засягат лични имоти и общо семейно имущество, което е съществен плюс.  Въпреки, че е капиталово дружество,  не е нужно да имате голям капитал за да направите регистрация на ЕООД. Изискванията на закона за начален капитал се свеждат до сумата от 2 лева, което също прави правната форма много предпочитана. Не е задължително капиталът да е разделен на дялове и целият може да бъде само 1 дял, но е възможно и разделянето му ако е по-голям. В този случай всичките отделни дялове могат да бъдат собственост на едно лице – собственика на ЕООД.

Регистрацията на ЕООД се осъществява чрез учредителен акт в писмена форма.Съставянето и подписването му се извършва от собственика на фирмата и след това се обявява  при самата регистрация в Търговския регистър. Учредителният акт трябва да съдържа:

-          С каква дейност ще се занимава фирмата

-          Име на фирмата, адрес на управление на ЕООД

-          С какъв капитал стартира ЕООД

-          Управител на ЕООД и начин на представителство

-          Какви са правомощията на собственика на дружеството и тези на Управителя

-          Допълнителни въпроси, които касаят управлението на дружеството и неговата дейност . Например:  Когато целият капитал на дружеството не се внася при регистрация на ЕООД, това задължително се вписва в учредителния акт се  фиксира срок  за негоното довнасяне, който трябва да бъде в рамките на 2 години.

Управлението на ЕООД се извършва от Управител като такъв може да бъде и самият собственик или да бъде назначено друго лице. Това също е записано в Учредителният акт.

Капиталът на дружеството  се внася в банка в т.нар. набирателна сметка и сумата остава блокирана до приключване процедурата по регистрация на ЕООД. След като дружеството бъде вписано в Търговския регистър, набирателната сметка може да се преобразува в разплащателна  или да се  закрие и да се открие нова разплащателна сметка в друга банка. Това става по решение на Управителя и собственика в зависимост от предпочитания към някоя от банките. В този случай  тегленето но капитала от набирателната сметка се извършва на каса в брой и след това се внасят в новата разплащателна сметка.

Добре е своевременно да се помисли и за счетоводна кантора, на която новата фирма ще разчита за счетоводни услуги.

Самата регистрация на ЕООД може да бъде извършена от самият собственик на ЕООД, но имайки предвид специфичността на документите  и тяхното попълване, най-бързо и без риск от грешки това става чрез услугата на фирма, чиято дейност е свързана с подобни услуги. Така се избягва и опасността от отказ на регистрация, което не е изключено при неправилно подготвени и внесени в Агенцията по вписвания документи.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regifirm
Категория: Бизнес
Прочетен: 69997
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 19
Архив