Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2017 12:38 - Откриване на фирма в силно конкурентна среда
Автор: regifirm Категория: Бизнес   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.05.2017 13:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Всеки един начинаещ предприемач трябва задължително да проучи конкуренцията в нишата, която смята да упражнява своята дейност. Дори това проучване вече се е превърнало в бизнес ниша, като има фирми, които го предлагат под формата на „маркетингово проучване” и други проучвания от този тип.

Силно конкурентни бизнес ниши в България

Когато говорим за предлагането на продукти, безспорно климатиците са една от най-силно конкурентните сфери на бизнеса. Все повече хора, които са работили в бранша решават да отворят собствена фирма, тъй като са натрупали достатъчно опит.

Когато говорим за услуги няма как да не споменем „регистрация на фирма” и „счетоводни услуги”. Услугите по регистрация на фирма не са новост. Те датират още от преди 30 години, с началото на демокрацията, но до преди няколко години тази услуга се предлагаше основно от адвокати, които взимаха доста солено за тази услуга. Особено ако искаш да си регистрираш фирма без да имаш необходимия начален капитал от 5000лв. Те бяха намерили начин да „заобиколят” това изискване, за което взимаха солено. Преди няколко години падна началния капитал на 2лв и като цяло търговския закон беше променен много, като целта беше да се облекчи бизнеса, като се стимулира развитието на малкия и среден бизнес.

Така и стана. Вече е много лесно да се направи нова фирма, стига да имаш определени познания. Като цяло от тогава започна и яростното развитие на нишата по предлагане на услуги по регистрация на фирма. Към 2013 година вече нишата е изключително силно конкурента и е много трудно, ако не и невъзможно стартиращ бизнес да пробие. Особено ако начинаещ предприемач иска да предлага услуги по регистрация на фирма в София, където конкуренцията е най-голяма.

Друга силно конкурентна ниша е тази на счетоводните услуги. Всяка фирма има нужда от счетоводно обслужване и въпреки, че по-малките фирми имат възможност сами да си водят счетоводството, все повече решават да се доверят на професионалисти. Неможе да не отбележим, че и с увеличаването на конкуренцията при предлагането на счетоводни услуги, цените им паднаха драстично. Вече можеш да намериш счетоводна къща с опит, която да води фирменото счетоводство за 100лв на месец. Това е един допълнителен плюс за малкия и среден бизнес, като вече всеки може да си позволи професионални счетоводни услуги. По този начин опасността от грешки се свежда до минимум.

Ниско конкурентни ниши в България

Това са сфери на бизнеса, които са нови за нашата страна. Ниши, които не са популярни по нашите ширини и тепърва навлизат в бизнеса. При тях конкуренцията е слаба и е много по-лесно стартираща фирма да се наложи на пазара стига начинаещия предприемач да съумее да го направи.

Една такава ниша е т.нар. facebook маркетинг. Фирмите, които го предлагат на територията на цялата страна се броят на пръстите на едната ръка, а в София facebook маркетинг се предлага професионално от 2-3 фирми. По същество тази услуга представлява  реклама в Facebook, най-голямата социална мрежа в света. Всички знаем, че самата мрежа си има система за реклама, но това е по-различен вид на реклама. Facebook маркетингът е форма на популяризиране на дадена фирма или марка сред многомилионните потребители на социалната мрежа.

Като цяло „social media marketing” е термин доста популярен в световен мащаб, тъй като навсякъде по света се използват много масово социалните мрежи, които са десетки. Тук в България единствената широко разпространена е Facebook и съвсем от части Twitter и Google+. Затова този термин има смисъл за местния бизнес единствено в най-голямата социална мрежа в света и термина се свежда само до facebook маркетинг.

Принципно онлайн бизнесъс е чудесна сфера, в която може един начинаещ предприемач да се развие стига да има необходимите познания. И за да обобщим публикацията с едно изречение, ще кажем, че когато стартирате бизнес, винаги проучвайте конкуренцията в нишата, в която сте се насочили. Винаги планирайте и проучвайте винаги преди да предприемете каквито и да било стъпки.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regifirm
Категория: Бизнес
Прочетен: 70147
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 19
Архив