Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2013 14:26 - Имам ли бъдеще в България
Автор: regifirm Категория: Бизнес   
Прочетен: 1168 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2017 22:23


image
Несъмнено всеки си е задавал този въпрос поне веднъж през последната година. Аз като всеки нормален образован гражданин на България продължавам да се чудя вече няколко месеца - ще я бъде ли нашата мила родина или не?

Отделяйки една известна част от свободното си време за мислене в тази посока, един ден ми се отдаде възможност да комуникирам с един гражданин на Западна Европа. Този европеец си беше построил китна къщичка в България, където възнамерява да се премести да живее. Това много ме учуди, тъй като той видимо изглеждаше около 30 години и бях в недоумение, защо човек в разцвета на силите си собственоръчно ще се навре в най-дълбоките лайна на стария континент.

След продължителен разговор с него, това което аз разбрах всъщност е, че всичко зависи от човешкото разбиране и нагласа относно понятието "професионална реализация". Според разбиранията на един средностатистически европеец, всеки трябва да се ориентира в една от две основни посоки - собствен бизнес или кариера в чужда компания.
Развитие на кариера в чужда компания Според моят европейски събеседник, Западна Европа е прекрасно място за реализация в някоя голяма компания и дава много предпоставки за страхотна кариера в най-големите световни корпорации. Чрез добро заплащане и стимулиране на развитието, както и невероятна атмосфера на работа, всеки човек може да живее наистина добър живот и съвсем с основание да се надява за нещо повече.

Тук и двамата се съгласихме, че това е избор за по-плашливи хора, които търсят сигурност. Имат желание да се борят и да работят неуморно за да постигнат целите си, но не биха искали да рискуват нищо за да ги постигнат. Това е основно избор на млади семейства, които имат нужда от сигурен доход и немогат да си позволят непремерени рискове. Това е избор предимно на млади хора, които са учили и са се специализирали точно с тази цел.
Регистрация на фирма и стартиране на собствен бизнес Другият тип хора, които търсят да създадат нещо свое, което да развият и популяризират. За тях не е вариант да работят и развиват чужд бизнес. Колкото и добър да сте в своята сфера и колкото и много да направите за фирмата, за която работите, тя все пак не е ваша и в един прекрасен момент, може да ви се наложи да се разделите с нея и целият Ви труд да отиде на вятъра.

От разговорът, който проведох с въпросния европеец положението в тази насока е много по-сложно в Западна Европа. Тя икономически е много по-напред от по-голямата част на света. Там почти всичко вече е измислено и е много по-трудно да си иновативен. Дори и да си направиш регистрация на фирма на запад, шансовете ти за успех не са много големи, ако идеята ти не е наистина гениална или ти не си някакво светило в своята сфера. Наистина има и логика в думите му, макар и да не съм напълно съгласен.

В България от друга страна, казва той, всичко е застинало от 50 години насам и дори електрическата ни система и архаична. България има огромен потенциал, казва той, тук всичко е застинало от комунистическо време и каквото и да се захванеш имаш голям шанс за успех, поради факта, че конкуренцията не е голяма. Дори и да я има, тя е с остарели разбирания и е далеч по-лесно да се пребориш. Особено ако идваш от развита икономика и това, което правиш вече си го виждал реализирано.

Като цяло има много истина в думите му. От логична гледна точка наистина е така. Действително по-добре да започнеш бизнес в развиваща се икономика, а не във вече достигнала своя предел на развитие.

В този ред на мисли можем да обобщим, че развитите икономики са за тези, които търсят голямата заплата в голямата компания, давайки им не само сигурност, но и възможност за успешна кариера. Тях не ги притеснява факта, че над тях винаги ще има някой, който може да ги освободи и да затрие годините им работа с лека ръка. Ако обаче, човек търси къде да развие свой собствен бизнес, най-добре да се насочи към развиваща се икономика, какво е тази в България. Доколко развиваща се е тая, това вече е друг въпрос…

Действително България създаде много предпоставки за  започване на бизнес, затова може би за тези от нас, които са се насочили в тази посока, най-добрия вариант е да не бързат със закупуването на еднопосочни самолетни билети. Опитайте да започнете бизнес. А ако изберете добра счетоводна къща, която да ви консултира компетентно относно данъчното законодателство, ще видите, че в България може да се прави бизнес. Просто е нужно много да се работи.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regifirm
Категория: Бизнес
Прочетен: 70148
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 19
Архив