Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2013 11:53 - Залезът на офшорките и съживяването на българската икономика
Автор: regifirm Категория: Бизнес   
Прочетен: 1262 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.03.2017 18:42


Както всички знаем, напоследък много нашумяха в цял свят офшорните зони и милиардите, които се трупат там. Напоследък даже се заговори, които български политици имат офшорни сметки и фирми в Кипър и Сейшелските острови. Какво представлява офшорната зона и офшорната фирма няма да го коментираме, но ще изкажем тезата, защото България е напът да се превърне до голяма степен в нещо подобно.

Всички сме наясно, че България е най-бедната страна в ЕС. Тук почти на всичко стойността е най-ниска. Човешкият труд е най-евтин, данъците са най-ниски, както и повечето бутови и производствени разходи. За нас, българите може и да ни струват безумно високи на фона на заплащането на труда ни, но за средно статистическия европеец в България е рай. Затова и всяко лято милиони европейки се изливат по нашето Черноморие.

Нека погледнем основно от бизнес гледна точка. Като член Европейския Съюз, всяка българска фирма има възможността да развива дейност на цялата му територия, може би с малки изключения, с които аз не съм наясно. Общо взето дали фирмата ще е регистрирана в България или Франция, няма голямо значение от юридическа гледна точна. Но погледнато от чисто финансова гледна точка, България е рай за чуждите предприемачи - ниски бизнес разходи и счетоводни услуги , ниски заплати, ниски данъци, а в същото време могат да си развиват дейността във Франция, където печалбите ще са в пъти по големи.

Разбира се, когато предприемач търси да си пренесе управлението на фирмата в чужда държава, той търси най-ниските възможни данъци и разходи. Затова до сега офшорните зони винаги са се предпочитали пред страни като България, колкото и ниските цените в тях. Но, офшорните зони вече не са това, което бяха и предприемачите трябва да търсят алтернативи. България, е страната която е сред най-добрите алтернативи.

Неуспорим факт е, че от както България е член на Европейския съюз много европейци пренесоха бизнеса си тук и това е една от причините нашата икономика да тръгна на горе от тогава. А сега вече се очаква устрема към регистрация на фирма от чужденци в България да се увеличи много кратно, с което да се налеят нови средства в българска икономика и това да стане един от основните фактори в съживяването и. А не някакви елементарни мерки като намаляване на административни такси с по 5 или 10лв, което може да зарадва собствениците на фирми, но в никакъв случай няма да ги направи преуспяващи.

И все пак това е лично мое мнение, което може да не се подкрепя от всички, със сигурност има една голяма доза истина, които може само да зарадва българския предприемач и особено начинаещите, тези които се чудят за откриване на фирма и чакат подходящия момент.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regifirm
Категория: Бизнес
Прочетен: 70214
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 19
Архив