Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2013 18:46 - Регистрация на фирма - къде и защо да правим бизнес?
Автор: regifirm Категория: Бизнес   
Прочетен: 3731 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 18.03.2017 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageКогато се говори за регистрация на фирма и стартиране на бизнес, в повечето случаи се говори за София и се подразбира София, а може би и до голяма степен Варна и Бургас по разбираеми прични. Но защо е така?

Причината да се регистрират повече фирми и бизнеса да се съсредоточава в определени градове е, че те по поради една или друга причина са по благоприятни за  развитие на бизнес.  В това отношение столицата на България е станала нарицателно. От дълго време насам това е отправната точна на повечето българи, които са се родили и са учили в провинцията. Идват в София с цел да търсят професионална реализация, защото се смята, че в този град е по-лесно и възможността за преуспяване е много по-голяма. И така колкото повече се говори за това, толкова това все повече става реалност. Другите градове и села се обезлюдяват и малкото решили да останат немогат да развият нормална бизнес среда. В такъв случай няма смисъл да си прави регистрация на фирма и да опитва бизнес на място, където просто няма потенциала за развитие на каквото и да било. Затова тези, които искат да се заемат с предприемачество или да градят кариера, напускат в посока българската столица или черноморие, където туризма създава големи предпоставки за успех. А пък по родните си места остават хора, които търсят само препитание и нямат претенциите за развитие.

Да но, те за да се препитават и да работят на заплата в някоя фирма, тя трябва да има бизнес среда, в която да може да "плува". И така миграцията вече не е просто въпрос на избор, ами чисто и просто необходимост.

Принципно хората са прави, че една фирма има повече шансове в град с по-голямо население. Логично е, и все пак като цяло въпроса, според мен е принципен. А и голяма роля в това има държавата и институциите, защото те трябва да дадат възможност на хората да се развиват във всички региони на страната. Да стимулират производството и предлагането на услуги на локално ниво.

Като цяло, може би има и един друг проблем. Масово бизнеса в провинцията (извън големите градове като Пловдив, Варна, Бургас и т.н.) е изцяло в сивия сектор и винаги е бил там. Какви са ползите от това да излезнеш на светло и като цяло не знаят как това, което притежават могат да го развият. Много от тях дори нямат и на представа как даизлязат на светло. Всъщност без да имаш фирма и да се покажеш на света, да покажеш бизнеса си на света, нямаш шанс. Можеш да предлагаш услугите и продуктите си на съседите или на случайни предприемачи, но дотам. С обезлюдяването тези съседи и случайни минувачи намаляват.

Хората трябва да се информират как могат да започнат бизнес, да се създават обучения и курсове за стимулиране на предприемачеството в по-малките населени места.В София и в другите по-големи градове на страната има фирми, които предлагат професионални услуги за  бизнес консултации. Достатъчно е да се обърнеш към една от фирмите за счетоводни услуги и можеш да стартираш бизнес. Тя ще регистрира фирмата по Търговския закон, ще даде правилни насоки на Управителя и ще поеме счетоводното обслужване  от самото му начало. А началото винаги е най-трудно за предприемача.
Като цяло, ако държавата се постарае да информира хората, да ги стимулира да мислят в обратната посока и им даде възможност да развият идеите си на локално ниво, няма да е нужно 80% от фирмите да бъдат регистрирани и локализирани в София. Така цялата страна ще бъде благоприятно място за развитие на бизнес, а от там ще се вдигне и жизнение стандарт на цялата страна, което неминуемо ще подобри драстично икономическото състояние на България.



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. zaw12929 - Можеше и с 2 изречения- няма защо да ...
09.07.2013 08:09
Можеше и с 2 изречения- няма защо да се разтяга локум- Може и в Букупещ да го направиш= важна е не регистрацията, защото го има Интернет-
а продукта
цитирай
2. tota - Можеше и с 2 изречения- няма защо да ...
10.07.2013 16:56
zaw12929 написа:
Можеше и с 2 изречения- няма защо да се разтяга локум- Може и в Букупещ да го направиш= важна е не регистрацията, защото го има Интернет-
а продукта


И още едно важно условие - пазарната ниша.
Добре би било да се посочат стъпките за регистриране на фирма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: regifirm
Категория: Бизнес
Прочетен: 70210
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 19
Архив